10 heinäkuuta 2024

7. Itseapukeino: ajatuksen voima

Tämä teksti on osa synnytyspelon lievittämistä käsittelevää tekstisarjaa.

Sisältö: 
- Ajatuksen voima 
-- Mantrat
-- Harjoitus 
-- "Joooo" supistuksen aikana 
- Myönteiset vahvistavat lauseet 
-- Harjoitus


AJATUKSEN VOIMA



Ajatukset ovat voimallinen apuväline. Tästä esimerkkinä on se, että supistusten myötäilyssä (myös ponnistusvaiheessa) ja kivun hyväksymisessä voi käyttää myönteistä mantrasanaa.

Ajatuksen voima on suuri apu jos se toimii, mutta myös psyykkisesti vaikein apukeino käyttää, sillä on hankalaa tehdä asia, jota mieli vastustaa. Siksi sen käyttö kannattaakin aloittaa ajoissa.


Mantrat



Mantrasana voi auttaa ottamaan kivun ja supistukset vastaan. Kun kipu on kovaa, on helppo alkaa sanoa ”ei”. Silloin on tärkeää sanoa ”kyllä” tai ”joo”. Tällöin kehon on vaikeampaa lukkiutua ja vastustaa synnytystä.

Perusohje on alkaa käyttää mantraa heti, kun tuntee halua sanoa ”ei” tai kun mieliala on kielteinen; jos jotakin on pakko sanoa, voi yhtä hyvin sanoa ”kyllä”.

Joo-sanan lisäksi tai sijaan voi käyttää muutakin mantraa, kuten esimerkiksi jonkun nimeä, sanaa alas tai aukene. Lausuttuun sanaan keskittyminen vähentää aivojen muuta aktiviteettia ja mahdollistaa oksitosiinin lisääntyneen erityksen.


Harjoitus



Toistele mielessäsi "kyllä" tai "joo". Tee sitten sama sanalla "ei". Toista muutamia kertoja. Huomasitko mitään eroa?

Muuta uloshengityksesi matalaksi ääneksi. Toista muutamia kertoja. Vedä sitten syvään henkeä ja muuta matala ääni joo-sanaksi, jonka sanot matalalla äänellä. Anna sanan venyä uloshengityksen pituiseksi. Toista muutamia kertoja. Miltä tämä tuntui?

Kokeile sitten sanoa ”eiiii.” Toista muutamia kertoja. Miltä se tuntuu? Miten se eroaa edellisestä?

Sano uudestaan hitaasti ”joooo” matalalla äänellä.


"Joooo" supistuksen aikana



Kokeile sanoa supistuksen aikana pehmeästi ja rytmikkäästi ”joooo” yhä uudestaan. Pidä äänesi matalana ja rauhallisena.

Jos haluat, voit nojata päätäsi hiukan taaksepäin. Sekin estää kehoasi lukkiutumasta. Tee kuten sinusta tuntuu parhaalta.


Myönteiset vahvistavat lauseet



Ajatukset voivat tukea tai vangita. Ajatuksiaan voi muuttaa myönteisempään suuntaan. Jos toistaa säännöllisesti myönteistä ajatusta, mieli alkaa pitää sitä ”totuutena”. Keho omaksuu uuden ”totuuden”, onko se totta vai ei

Myönteisissä vahvistavissa lauseissa ei milloinkaan käytetä kieltosanaa (ei).


Harjoitus



Tarkoitus on muokata tietoisesti omia ajatuksia ja vaihtaa kielteinen ajatus myönteiseen. Synnyttäjä voi käyttää vahvistuksia odotusajan alusta loppuun saakka. Vahvistavat lauseet voi kirjoittaa erityiselle paperille tai vihkoon, jota pitää esimerkiksi sänkynsä vieressä ja toistaa muutaman kerran päivässä esimerkiksi aamuisin tai iltaisin. Tällöin on helpompi ajatella myönteisesti tulevasta synnytyksestä.

Esimerkkejä vahvistavista lauseista:

* Olen vahva ja rauhallinen.
* Luotan kehooni.
* Selviän kivusta.
* Ymmärrän, että minua pelottaa, mutta selviän pelostani.
* Hyväksyn kaikki tunteeni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti