10 heinäkuuta 2024

8. Ponnistustekniikka ja liikkeen merkitys synnytyksessä

Tämä teksti on osa synnytyspelon lievittämistä käsittelevää tekstisarjaa.

Teksti sisältää seuraavat osiot:

- Ponnistustekniikka
- Löydä oikeat lihakset ponnistusvaiheeseen  
- Liike synnytyksen aikana
- Lanteiden liikuttelu

Ponnistustekniikka


Ponnistusvaihe on monesti hysteerinen, mutta vaihe voi myös olla rauhallinen, ja usein synnyttäjä tarvitsee aikaa uskaltaakseen työntää lapsen ulos. Jotta siihen pystyy, lantionpohjan pitää olla rento. Jos lantionpohja on jännittynyt ja ponnistaa kaikin voimin, kaksi vahvaa voimaa vastustaa toisiaan. Ponnistamisen voi visualisoida ajattelemalla, että kohdun lihakset työntävät lasta ylhäältäpäin ja lapsen pää tunkeutuu lantionpohjan pehmeän ja rentoutuneen kudoksen läpi. Sen tiellä ei ole esteitä eikä jännittyneitä lihaksia.

Synnyttäjän ei tarvitse ponnistaa niin kovaa kuin suinkin jaksaa. Synnyttäjä voi pysytellä täysin passiivisena siihen asti, kun ei enää pysty olemaan ponnistamatta. Paineen tunne voi olla niin musertava, että synnyttäjä voi kokea, ettei voi olla ponnistamatta, mutta tosiasiassa ponnistaminen ei saa olla pakotettua vaan paineen tunteen pitää vain "antaa olla". Kun synnyttäjä tuntee ponnistustarvetta, kirjoittaja neuvoo pysähtymään hetkeksi ja katsomaan mitä tapahtuu, kun vain odottaa rentona. Siten kudokset ehtivät venyä ja ponnistusimpulsseihin ehtii syntyä yhteys. 

Ponnistustarve voi olla myös hyvin heikko, jolloin on vaikea "löytää" oikeita lihaksia. Heikko ponnistusimpulssi voi johtua esim väsyneestä kohdusta tai lääkkeellisestä kivunlievityksestä. Oikean tekniikan voi löytää silti. Tällöin tarvitsee apua kätilöltä oikean tekniikan ja lihasten löytämiseen.

Lantionpohjan rentouttamiseen voi käyttää tekniikkaa, jossa synnyttäjä pärisyttää huuliaan kuin hevonen uloshengityksen aikana. Anna ilman virrata ulos rintakehän, vatsan ja lantion avulla. Kokeile rohkeasti.


Löydä oikeat lihakset ponnistusvaiheeseen


Ponnistusvaiheessa on tärkeää hyödyntää oikeita lantionpohjan lihaksia sekä vatsaontelon painetta. Tee seuraavat harjoitukset löytääksesi oikeat lihakset ja kokeillaksesi, miltä ponnistaminen tuntuu.

Ääntele matalasti, sulje suu, ja muodosta ääni suussa ja rinnassa. Toista muutamia kertoja ja tunnustele oloasi.

Ponnista kuvitellen, että sinun pitää työntää tamponi pois emättimestä. Ponnistus on tällöin erilainen kuin silloin, kun käyt kakalla. Toista muutamia kertoja ja tunnustele oloasi.

Kädenvääntö on hauska harjoitus, josta on paljon apua. Kun yrität painaa alas kumppanisi käsivarren, käytät oikeaa lihasryhmää. Toista muutamia kertoja. Miltä harjoitus tuntuu? Kokeile sitten kädenvääntöä niin, että ääntelet samalla matalalla ja vahvalla äänellä. Eikö sujukin paljon paremmin? Kokeile samaa myös niin, että suljet suusi ja suuntaat äänen alaspäin kohti lantiota.

Kokeile myös pihistä matalalla äänellä. Se estää sinua ponnistamasta liikaa. 


Liike synnytyksen aikana


Synnytystyön helpottamiseksi synnyttäjän täytyy välillä olla aktiivinen ja välillä levätä. Pystyasennossa tapahtuva aktiivinen synnytystyö (esim kävely, lantion pyörittely ja asennon muuttaminen) vilkastuttaa verenkiertoa, stimuloi supistuksia ja auttaa lasta laskeutumaan synnytyskanavassa.

Koko synnytyksen aikaa ei tarvitse seisoa, mutta selällään makuuta kannattaa välttää mahdollisimman paljon. Anatomisesti selinmakuulla synnyttäminen on kuin tekisi työtä vastamäkeen ja verenkierto kohtuun heikkenee. Seisominen tai edes istuminen on parempi vaihtoehto.

Menetelmiä, joista on apua synnytyksen aktiivisten vaiheiden aikana:

- Käveleminen.
- Lanteiden liikuttelu (musiikin tahtiin tai ilman). Samalla voi toistella mielessä tai ääneen mantraa, kuten ”painava, painava”.
- Liikkuminen epiduraalipuudutuksen saamisen jälkeen. Epiduraalin jälkeen on erityisen tärkeää pyrkiä olemaan aktiivinen, sillä liike stimuloi supistuksia, ja liikkumalla pystyy parhaiten estämään niiden loppumisen.

Lanteiden liikuttelu


Lanteiden liikutuksen merkitys: ”Kuvittele, että sinulla on sormus sormessasi. Jotta saisit sormuksen pois, sinun täytyy keinutella ja pyöritellä sitä samalla kun vedät sitä itseäsi kohti. Aivan samalla tavalla lasta pitää keinutella alaspäin lantiossa.” 

Tuntuu myös hyvältä ”tehdä” jotain kivulle, sillä silloin olo tuntuu voimakkaammalta. 

Pää saa mielellään olla hiukan taaksepäin kallistunut, koska silloin suu aukeaa, ja se auttaa rentouttamaan lantionpohjan. Liikkumisen aikana voi hyödyntää itseaputyökaluja (hengitys, rentoutuminen, ääni, ajatuksen voima).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti