03 heinäkuuta 2024

1. Synnytyspelko, sen vaikutus synnyttäjään ja pelon lievittäminen


Tämä teksti pohjautuu synnytyspelon lievittämistä käsittelevään kirjaan.
 
Synnytys on äärimmäisen fyysinen kokemus, jota on luonnollista pelätä. Useimmat naiset tuntevat jonkinlaista pelkoa synnytyksen aikana.

Kirjoittajan näkemyksen mukaan kipu on luonnollinen osa synnytystä. Pelko voimistaa kivun tunnetta, varoittaa kehoa vaarasta ja hidastaa synnytystä. Kirjoittaja uskoo, että pelkoa voi lievittää ja hallita, jolloin synnyttäjän olo on turvallisempi ja rohkeampi, kipu lievittyy ja synnytys pystyy etenemään.

Miten pelko syntyy ja kuinka se vaikuttaa synnyttäjään?


Pelko on keholle varoitusmerkki, joka valmistaa kehoa mahdolliseen uhkaan; kyseessä on taistelu-/pakoreaktio. Keho laittaa hengissä selviämisen etusijalle ja käynnissä oleva synnytys jää toiseksi.

Erittyvät stressihormonit antavat energiaa ja parantavat keskittymiskykyä. Tällöin mm. pupillit laajenevat, lihaksiin virtaa enemmän verta ja hengitys kiihtyy.

Tämä stressireaktio voikin hidastaa synnytystä, koska uhan aiheuttaja on sisäinen (oma keho) eikä ulkoinen uhka: uhan aiheuttaja ei poistu pakenemalla tai taistelemalla vastaan.

Pelko saa aikaan tunnelinäön, jolloin kaikki huomio keskittyy pelon aiheuttajaan eli kipuun ja kivun merkitys synnytyksessä kasvaa suhteettoman suureksi. Tällöin myös kokemus kivun voimakkuudesta kasvaa. Jos kehon stressitila pitkittyy ja keho ei pysty lepäämään, seuraa luopumisen ja toivottomuuden tunteita.

Synnytyspelon lievittäminen


Uudenlainen asennoituminen kehoon on ratkaiseva askel. Synnyttäminen ei muutu helpoksi, eikä kipu hellitä, mutta uusi asenne auttaa naista rauhoittumaan, jolloin kipu ei tunnu enää niin uhkaavalta ja voi olla helpommin siedettävää. Apuna voi käyttää erilaisia keinoja, jotka auttavat kivun ja pelon kohtaamisessa.

Kirjan kirjoittaja on esittelee neljä keinoa synnytyspelon lievittämiseen: hengitys, rentoutuminen, ääni ja ajatuksen voima.

Lisäksi kirjoittaja suosittelee hankkimaan tarvittavaa tietoa synnytyksen eri vaiheista ja niiden helpottamisesta. Tämä auttaa ymmärtämään omaa kehoa ja auttamaan kehoa synnytyksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti