Meta

19 helmikuuta 2024

Maitotuotteet - käyttääkö vaiko ei?


Maitotuotteet - mitä niistä pitäisi miettiä? 


Yhteenveto

Suomalaisista suurimman osan elimistö osaa käsitellä maitotuotteita (n. 17 %:lla on laktoosi-intoleranssi). Maitotuotteita voikin käyttää kohtuullisissa määrin, mikäli ei kärsi laktoosi-intoleranssista.

Maitotuotteiden nauttiminen ei ole aikuisille välttämätöntä, sillä maidon sisältämät ravintoaineet pystyy saamaan muustakin ravinnosta. 


Maitotuotteet

* Vaikutus elimistön tulehduksiin on neutraali; maitotuotteet eivät aiheuta tulehduksia vaikka niin joskus väitetäänkin.

+ Hapatetut maitotuotteet ja juusto jopa suojaavat elimistöä tulehduksilta ja mm. murtumilta. Kuitenkin pitää muistaa se, että tulehduksilta ja murtumilta suojaa moni muukin ruoka-aine. Ja huom! Juusto on tiivistä ravintoa, joten sitä ei pidä syödä paljon, vaan jos se ruokavalioon kuuluu, niin sen olisi hyvä olla vähäinen osa monipuolista ruokavaliota. 

+ Ovat urheilevalle ihmiselle hyvin imeytyvän proteiinin lähde (elimistö kykenee hyödyntämään maitoproteiinin erityisen hyvin).

- Nostavat ehkä kolestrolia

- Maitotuotteuden liikasaanti - yli 600 ml maitoa päivässä - on selkeästi yhdistetty kuolleisuuteen. (Hapatettuja maitotuotteita ja juustoa ei ole yhdistetty kuolleisuuteen.)

- Melko varmana voi pitää sitä, että maitotuotteet altistavat hormoniperäisille syöville jonkin verran. (Huom moni muu asia altistaa hormoniperäisille syöville enemmän ja selkeämmin.)

Lähteet olen merkinnyt itse tekstiin tästä yhteenvedosta eteenpäin.

*** *** *** 


Tekstiosuus. Sisällysluettelo: 


I. Maitoa koskevan kritiikin läpi käyminen; pitävätkö paikkansa 

1. "...aiheuttaa elimistössä tulehduksia" 
2. "...sisältää tyydyttynyttä rasvaa ja nostaa kolestrolia" 
3. "...voi aiheuttaa hormoniperäisiä syöpiä ja muutenkin tappaa eikä ehkäise luun murtumia" 
4. "...aiheuttaa suolistovaivoja (laktoosi-intoleranssioireita)" 
5. "...heikentää raudan imeytymistä" 
6. "...aiheuttaa kuukautiskipuja" 
7. "...aiheuttaa aknea ja finnejä" 


II. Mikäli maitotuotteita tahtoo käyttää 

1. Suositeltu määrä ja mikä on liikaa? 
2. Kannanotto seuraaviin: 
a) rasvattomat maitotuotteet 
b) piimä ja jogurtti
c) juusto 
d) raejuusto 


Sisältö

I. Maitoa koskevan kritiikin läpi käyminen; pitävätkö paikkansa 

Käsittelen lyhyesti maitoa koskevia kriittisiä väittämiä. Maito... 

1. "...aiheuttaa elimistössä tulehduksia"

Maidon vaikutus tulehduksiin on tutkimusten mukaan neutraali. Hapatetut maitotuotteet voivat jopa suojata tulehduksilta. 

Lähteitä löytyy hakukoneilla esimerkiksi sanoilla "maito tulehdustila" ja "milk inflammation". Tässä lähteenä: 

https://www.eatingwell.com/article/2056066/heres-what-a-dietitian-says-about-dairy-causing-inflammation/


2. "...sisältää tyydyttynyttä rasvaa ja nostaa kolestrolia" 

Tyydyttynyt rasva ei ehkä nosta veren kolestrolia. Kananmunien suhteen on todettu, etteivät ne nosta veren kolestrolia (eli eivät altista sydän- ja verisuonitaudeille) siitä huolimatta, että niissä on paljon kolestrolia. Myös maitorasvan suhteen on samaan suuntaan viittaavia tutkimustuloksia: se ei aiheuta sydänsairauksia vaan suojaa mm. sydänkohtauksilta.

Tyydyttyneen rasvan lähteet ravinnossa ovat kumminkin seuraavat: maitorasva, rasvainen liha ja eläinrasva, märehtijöiden liha, kookosrasva, uppopaistorasva sekä myös kasviöljyyn tehdyt leivokset.

(Lähteet: 

https://www.duodecim.fi/2020/02/05/kananmunat-eivat-haitaksi-vaikka-niita-soisi-joka-paiva/

https://www.iltalehti.fi/sydan/a/2009102710497597

https://www.duodecimlehti.fi/duo96273

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01074

3. "...voi aiheuttaa hormoniperäisiä syöpiä ja muutenkin tappaa eikä ehkäise luun murtumia"

Maidon suuri kulutus on yhdistetty korkeampaan kuolleisuuteen.

Osteoporoosista johtuvien murtumien estoon suositellaan maitotuotteita. Kuitenkaan runsas maitotuotteiden käyttö ei erään pitkäaikaisseurannan mukaan vähennä riskiä saada murtuma. 

Mielenkiintoista on se, että saman tutkimuksen mukaan hapanmaitotuotteet, jogurtti ja juusto vähentävät murtumien määrää ja kokonaiskuolleisuutta. 

Lähde: https://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/runsas-maidon-kulutus-ei-vahentanyt-luunmurtumien-riskia/


Mitä syöpiin tulee, maidon saanti on yhdistetty hormonaalisiin syöpiin (eturauhas-, munasarja- ja rintasyöpä). 

Lähde https://www.pcrm.org/news/news-releases/dairy-consumption-linked-prostate-ovarian-breast-cancers-finds-new-narrative

Kuitenkin maitotuotteiden aiheuttama syöpäsairausriski on maltillinen. On lukuisia muita tekijöitä, jotka altistavat syöville (myös hormoniperäisille syöville) paljon vahvemmin ja selkeämmin. Niihin voi tutustua hakukoneen avulla helposti niin halutessaan.


4. "...aiheuttaa suolistovaivoja (laktoosi-intoleranssioireita)"

Tämä argumenttihan on aivan kuolleena syntynyt. Laktoosin imeytymishäiriö, eli laktoosi-intoleranssi, periytyy peittyvästi. Maailmalla laktoosi-intolerantikkoja on 50-75 % väestöstä. Suomessa heitä on 17 % väestöstä. 

Suurin osa suomalaisista siis kykenee käyttämään maitotuotteita ravinnoksi, mikä on ollut suomalaisille historiassa edullinen mutaatio ja evolutiivinen etu. 

Lähteet

https://www.duodecimlehti.fi/duo96876 ja https://yle.fi/a/3-5318944


Suomessakin tosiaan laktoosi-intolerantikkoja on n. 17 %. Samoin eläinallergikkoja on 15 % ja siitepölyallergikkoja noin 20 % ja ristiallergiana esimerkiksi mahdollisesti lievää pähkinäallergiaa. (Lähteet: terveystalo.fi ja duodecimlehti.fi.) 

; Joten niin, maidolle ja/tai sen laktoosille voi olla allerginen. Mitä sitten? Jos elimistö sietää maitotuotteita, niin niiden käyttöä voi jatkaa.

Jos on vatsavaivataipumusta, niin voi kokeilla jättää maitotuotteet pois tai kokeilla siirtyä hapatettuihin maitotuotteisiin, kuten jogurttiin tai piimään.  (Lähde: https://www.valio.fi/artikkelit/vatsaoireita-maidon-proteiineista/


5. "...heikentää raudan imeytymistä"

Rauta imeytyy heikosti. Esimerkiksi kalsium, kahvi ja tee haittaavat raudan imeytymistä. Kalsiumin lähteitä ovat esimerkiksi maitotuotteet, tofu ja soijatuotteet, jotkin kalat ja kaalit. 

Lähteet: raudasta https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01287 

& kalsiumista https://www.sanasol.fi/pages/kalsium 


Joten kyllä, maito(kin) heikentää raudan imeytymistä. Siksi rautapitoinen ateria tai rautalisä olisi parasta syödä joko tyhjään vatsaan tai miettien, mitä syö.


6. "...aiheuttaa kuukautiskipuja"

Kalsiumpitoiset ruoka-aineet (mm. maito) saattavat helpottaa kramppeja ja siten myös kuukautiskipuja. Toisaalta maito voi aiheuttaa vatsavaivoja ja turvotusta ja siten tukalaakin oloa kuukautisten aikaan. Varsinaista kovaa kipua maidon ei pitäisi aiheuttaa. 

Esimerkiksi rasvaiset ja sokeriset ruoka-aineet, raaka sipuli, liha, ksylitoli, pavut ja kaalit voivat pahentaa kuukautiskipuja. 

Lähde: 

https://fi.lunette.com/blogs/news/nain-elamantavat-voivat-vaikuttaa-kuukautisiin


7. "...aiheuttaa aknea ja finnejä" 

Kyllä voi aiheuttaa. Maitotuotteista erityisesti ilmeisesti maito voi aiheuttaa aknea. Tämä koskee myös rasvatonta maitoa. 

Piimässä, jogurtissa ja juustossa sen sijaan on probiootteja, joilla on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia ja jotka voivat parantaa ihon kuntoa. 

Lähde https://www.vichy.fi/asiantuntijaneuvot/akneen-taipuvainen-iho/onko-maitotuotteiden-ja-akneen-taipuvaisen-ihon-valilla-yhteytta



II. Mikäli maitotuotteita tahtoo käyttää 


1. Mikä on suositeltu määrä ja entä mikä on liikaa? 

Ruokavirasto suosittelee annokseksi noin 5 dl maitotuotteita päivässä. 

Lähde: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ruoka-aineet/maito-ja-maitovalmisteet/


Toisaalta yli kolme maitolasillista (= 600 ml) päivässä nosti kuolleisuutta tutkimuksen mukaan. Sama ei koskenut hapanmaitotuotteita, jogurttia ja juustoa, vaan niitä sai käyttää tässä mielessä vailla huolta huomisesta.

Lähde: https://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/runsas-maidon-kulutus-ei-vahentanyt-luunmurtumien-riskia/


2. Kannanotto seuraaviin: 


a) rasvattomat maitotuotteet: 

Maitorasva sisältää rasvahappoja, kolestrolia sekä A-, D- ja K-vitamiinia. 

Rasvaton maitotuote on tuote, josta on poistettu maitorasva siksi, että se sisältää runsaasti kolestrolia. Maitorasvan haitallisuus perustuu kuitenkin loogiseen oletukseen siitä, että maitorasvan kolestroli nostaa veren kolestrolia (ja että veren korkea kolestroli aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja). Oletus on kyseenalaistettu. Maitorasvan väitetään jopa suojaavan elimistöä kuten sydäntä. Toisaalta kasvisravinto on terveyden kannalta silti varmempi vaihtoehto.

Lähde https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/kevytmaito-sittenkin-huonompi-valinta-kuin-taysmaito-ravitsemusasiantuntijat-jyrahtavat-emme-suosittele-rasvatonta-maitoa-lapsille/7714492#gs.5a0wjc


Omaa mietintääni, joka ei perustu mihinkään lähteeseen: Jos maitorasvasta on enemmän hyötyä kuin haittaa, rasvaton maitotuote on ajatuksena fiasko. Rasvattomassa maitotuotteessa on näes jäljellä vettä (jota maito suurimmaksi osaksi on), kalsium ja hormonit, jolloin maidosta voi olla elimistölle totta maar enemmän haittaa kuin hyötyä.

Muutenkin rasvaton maitotuote on pidemmälle prosessoitu kuin maitorasvakas kaverinsa. Että nih. Käyttäisin ennenmin rasvaisia maitotuotteita kuin rasvattomia jos pitäisi valita.


b) piimä ja jogurtti: 

Suolisto ja sydän pitävät piimästä, joten mikäpä siinä. Jogurtti samoin ok, kunhan se ei ole sokeripommi. 


c) juusto:

Juustokin saattaa olla sydämelle hyväksi (myös rasvainen juusto). Juustossa on useita hyviä puolia, kuten esimerkiksi tiiviissä paketissa kalsiumia ja sinkkiä. Sen avulla on helppo varmistaa riittävä kalsiumin saanti. 

Juusto on niin tiivistä tavaraa, että sen suurkulutus ei ole kumminkaan järkevä ajatus. Sen voi sisällyttää rajallisena vähäisenä määränä osaksi monipuolista ruokavaliota. Minähän en käytä juustoa lainkaan, koska se on niin hyvää, etten pysyisi missään asettamissani rajoissa vaan söisin juustoa suoraan paketista... :)


d) raejuusto:

Raejuusto sisältää runsaasti hyvin imeytyvää proteiinia ja hyvin myös mm. kalsiumia, seleeniä ja B12-vitamiinia. Hapatettu maitotuotehan tämä ei tosiaan ole, mutta proteiinin lähteenä verraton eli salitreenaajan kaveriksi sopii vaikka 200 gramman purkki päivässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aiheideoita otan vastaan :) Kritiikkiäkin saa antaa, mutta pyydän, että ei mitään erityisen ilkeää. Nimittäin minäkin olen vain ihmi... kimalainen, joka luulee itseään ihmiseksi.