Meta

04 helmikuuta 2024

Immuunijärjestelmän toiminnan tukeminen

Länsimaisen ihmisen immuunijärjestelmä on usein hyvin kuormittunut, mikä aiheuttaa elimistölle fyysistä stressiä. Immuunijärjestelmän toiminnan heikkous voi olla taustalla erilaisissa sairauksissa (esim astma, erilaiset tulehdukset, herpesinfektiot, vyöruusu, reumataudit, sydän- ja verisuonitaudit, masennus ja endometrioosi).

Mikä on oleellista immuunijärjestelmän toiminnan tukemisessa: 

- Stressaamattomuus

- Riittävä lepo

- Terveellinen ravitsemus

- Riittävä liikunta (ei liikaa liikuntaa).


Ravitsemusnäkökulmaan on helppo päästä kiinni, joten keskityn siihen tässä tekstissä ja haastattelen tekoälyä (chatGPT). Kirjoitan tiivistetyt tai selkeämmin ilmaistut versiot tekoälyn vastauksista.


Kysymys: Millainen ravitsemus heikentää immuunijärjestelmän toimintaa?

Vastaus: 

Ravinto, johon kuuluu liikaa näitä: sokeri, tyydyttyneet rasvat, alkoholi, suola, pikaruoka, prosessoidut rasvaiset herkut. 


Pyysin chatGPT:tä luettelemaan ruoka-aineita, jotka tukevat immuunijärjestelmän toimintaa.

Erityisiä tällaisia poimintoja ruokakunnasta: Hapankaali, inkivääri, kombucha, kurkuma, lehtikaali, merilevä, sitruuna, vihreä tee. 

Mereneläviä sekä eläinperäisiä: Simpukat, sardiini, lohi, tonnikala, muikku, makrilli, silli, siika, kananmuna, juusto, jogurtti, piimä, kefir, hunaja, tumma suklaa. 

Pavut, herneet ja siemenet: Soijarouhe, tofu. Linssit. Pavut: musta- ja härkäpapu, vihreät pavut. Pähkinät: saksan-, cashew-, pekaani-, pistaasi- ja parapähkinä sekä maapähkinävoi, manteli. Siemenet: kurpitsan-, auringonkukan- ja pellavansiemenet. Herneet: herne, kikherne, hummus.

Marjoja: Karpalo, lakka, mansikka, mustaherukka, mustikka, vadelma. 

Kasviksia: Kaalit (kukka-, parsa-, ruusu-, valko-, puna-). Parsa, paprika, persilja, peruna, pinaatti, porkkana, punajuuri. Valkosipuli, sipuli, selleri, tomaatti, kurpitsa, bataatti. Nokkonen.

Hedelmiä: Ananas, appelsiini, avokado, banaani, granaattiomena, omena, passionhedelmä, rusinat.

Viljat: Kaura, kvinoa, ohra, ruisleipä, siemennäkkileipä, tumma riisi, täysjyvävilja.

Rasvat: Oliiviöljy, kookosmaito, kookosöljy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Aiheideoita otan vastaan :) Kritiikkiäkin saa antaa, mutta pyydän, että ei mitään erityisen ilkeää. Nimittäin minäkin olen vain ihmi... kimalainen, joka luulee itseään ihmiseksi.